Geplaatst op

Bestanden tussen Raspberry Pi en PC uitwisselen

In deze tutorial leren we hoe bestanden van je Raspberry Pi naar je PC (Windows) over te brengen en andersom. Wanneer je deze tutorial volledig hebt gevolgd, kan je op een eenvoudige manier bestanden van het ene apparaat naar het andere slepen en neerzetten.

Voorbereiding

Allereerst moeten je computer en je Raspberry Pi verbonden zijn met het lokale netwerk. De eenvoudigste manier om je netwerkverbinding op de Raspberry Pi te controleren, is door met je muis over het netwerkverbindingspictogram boven aan uw scherm te gaan. Afhankelijk van het gebruik van een WiFi-verbinding of een bedrade verbinding, verandert het pictogram. Maar de plaats en de verstrekte informatie blijven hetzelfde. Als u “eth0: Configured …” of “wlan0: Configured …” ziet met een IP-adres, heeft je Raspberry Pi een verbinding met het netwerk en ben je OK.

Vervolgens heb je op je pc een FTP-client toepassing nodig als FileZilla of WinSCP om bestanden over te brengen. Als je dit nog niet hebt, kan je het gratis downloaden van de websites van de ontwikkelaars:

In onze tutorial gebruiken we FileZilla. Maar je kan je favoriete FTP-client gebruiken. De principes blijven dezelfde.

Bepaal het IP-adres van je Raspberry Pi

Ga met je muis over hetzelfde pictogram dan dat je gebruikte om je netwerkverbinding te controleren. Het IP-adres verschijnt na “Configured”. Schrijf het op. We hebben het nodig om een ​​verbinding tot stand te brengen.
Opmerking : Als je meer dan één IP-adres hebt (bijvoorbeeld bekabeld en wifi), kies je er slechts één. Over het algemeen is een bekabelde verbinding (ethX) sneller en betrouwbaarder om bestanden over te zetten.

Maak een ssh-verbinding op je Raspberry Pi mogelijk

Nadat we de netwerkverbindingen hebben gecontroleerd en het IP-adres van onze Pi hebben bepaald, moeten we nu andere toestellen de mogelijkheid geven om een ​​ssh-verbinding met je Raspberry Pi op te kunnen zetten. We kunnen dit in het configuratievenster eenvoudig doen: Klik op het frambozenpictogram in de linkerbovenhoek van uw scherm en selecteer “Voorkeuren > Raspberry Pi-configuratie”.

Selecteer vervolgens het tabblad “Interfaces” en schakel SSH in, zoals in de onderstaande figuur aangegeven.

Open je FTP-client op je pc

Nadat je je FTP-client hebt geopend, kan je de hostparameters invoeren. Deze parameters zijn die van je Raspberry Pi. Zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding, voer je de volgende parameters in:

 •  

  • Host: geef hier het IP-adres van je Raspberry Pi op
  • Username: voer een gebruikersnaam van je Raspberry Pi in. Standaard is dit “pi”
  • Password: voer het wachtwoord van de Raspberry Pi-gebruiker in. Als je wachtwoord nog steeds het standaard wachtwoord “raspberry” is, is je Raspberry Pi echt kwetsbaar (we raden je ten zeerste aan om je wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen).
  • Poort: 22

   

  Van zodra je op de knop “Quickconnect” klikt, krijg je normaal gesproken een bericht “Unknown host key”. Dit komt omdat het de eerste verbindingsinstelling is en de beveiligingssleutel op je pc dient te worden opgeslagen. Vink “Always trust this host,…” aan en klik op OK om dit bericht in de toekomst te vermijden.

   

  Nu is er een verbinding tussen je PC en je Raspberry Pi opgezet. Je zou een scherm als dit moeten zien:

   

  Ziezo, meer is het niet. Aan de linkerkant zie je de mappen en bestanden van je pc, rechts de mappen en bestanden van je Raspberry Pi. Je kan nu bestanden in beide richtingen slepen en neerzetten! De bestanden worden gekopieerd van het éne naar het ander toestel.

ontdek hier meer producten

Blijf als eerste op de hoogte van onze nieuwste tutorials en producten door u in te schrijven op onze nieuwsbrief

Door u te abonneren, gaat u akkoord met ons privacy beleid.