Geplaatst op

Eerste Python programma op de Raspberry Pi

In deze tutorial schrijf je je eerste Python-programma op je Raspberry Pi. Nadat je deze tutorial hebt voltooid, weet je hoe je een Python IDE (geïntegreerde ontwikkelomgeving) moet opstarten en hoe je een eenvoudig Python-programma kunt schrijven en uitvoeren.

Wat je nodig hebt voor deze tutorial

Voor deze tutorial moet je je Raspberry Pi draaien op de laatste versie van Raspbian. Deze versie bevat “Thonny”. We zullen deze gebruikersvriendelijke IDE gebruiken om ons eerste Python-programma op onze Raspberry Pi te schrijven.

Open de IDE

Je vindt Thonny in het applicatiemenu zoals getoond in de onderstaande afbeelding. Om je eerste programma op de Pi te schrijven, is de “Simple Mode” -versie een prima keuze. Vind je “Tonny” niet tussen jouw toepassingen, dan heb je waarschijnlijk niet de laatste versie van Raspbian. Raadpleeg onze tutorial “Update je Raspberry Pi naar de laatste versie” vooraleer je verder gaat.

Schrijf de code

In plaats van het klassieke programma ‘Hello world’ maken we het iets minder eenvoudig en gaan we voor een programma waarin je je naam kan invoeren. De naam wordt als een variabele opgeslagen en onmiddellijk op het scherm weergegeven.

Schrijf of plak de volgende code in de IDE:

person = input('Enter your name: ')
print('Hello', person)

Sla het programma op en voer het uit

Als je klaar bent de code in te voeren, kan je deze uitvoeren door op de knop Uitvoeren te klikken. Maar voordat je het programma laat lopen, dien je het een naam te geven en op te slaan. In ons geval slaan we het bestand op in de map “Documents” en noemen we het “hello_you.py”. Python-bestanden hebben “py” als extensie. Hier hoef je de extensie niet op te geven.

Nu dien je je naam in het onderste gedeelte van het venster (Shell) in te voeren. Nadat je deze hebt ingevoerd, reageert het programma met “Hello” en je naam. Bekijk de figuur bovenaan de pagina om het resultaat in mijn geval te zien.

Opmerking :

  • Aan de rechterkant van het venster (variabelen) kan je de waarde(n) van de variabele(n) zien
  • Je kan het programma eenvoudig aanpassen en het zo vaak herhalen als je wil

Voer het programma uit vanuit het terminalvenster

Het is eveneens mogelijk om het programma vanuit het terminalvenster uit te voeren. Open hiervoor een terminalvenster door op het terminalpictogram boven aan je scherm te klikken.

Ter hoogte van de opdrachtregel dienen we eerst naar de map waar het Python-bestand is opgeslagen te gaan, “Documenten” in ons geval. Om dit te doen, voer je in:

cd Documents

En om het programma te laten runnen, voeren we het commando “python3” in, gevolgd door een spatie en de bestandsnaam. In ons geval is het:

python3 hello_you.py

Normaal gezien moet het programma lopen en om je naam vragen. Na het invoeren reageert het programma (zoals in de bovenstaande afbeelding).

Proficiat! Je hebt je eerste python-programma op de Raspberry Pi geschreven. Nog veel plezier met je volgende programma’s!

 

Raspberry Pi GPIO discovery kit

 

Indien je geïnteresseerd bent in het leren programmeren van elektronische componenten op je Raspberry Pi, aarzel dan niet om onze shop te bezoeken. We hebben een goed bedachte kit die alle nodige componenten bevat.

ontdek hier meer producten

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Door u te abonneren, gaat u akkoord met ons privacy beleid.