Geplaatst op

Hoe een ventilator op een Raspberry Pi aansluiten

Raspberry Pi 4B case with fan

Als je moeite hebt om de CPU van je Pi koel te houden, kan het monteren van een ventilator de opluchting zijn waarnaar je op zoek bent. In deze tutorial zien we hoe je een ventilator op je Raspberry Pi aansluit. Na het voltooien van deze tutorial zal de temperatuur van de CPU van je Raspberry Pi dalen en en altijd op een optimaal niveau blijven.

In tegenstelling tot de vorige Raspberry Pi modellen waar oververhitting van de CPU in de meeste gevallen niet echt een probleem was, hebben we met de Raspberry Pi 4 B een heel andere situatie. Hier wordt de CPU erg heet onder normale belasting of zelfs wanneer deze praktisch inactief is. Omdat een effectieve warmteafvoeroplossing van cruciaal belang is voor de Raspberry Pi 4, raden we aan om naast het plaatsen van koelblokjes goed geventileerde behuizingen te gebruiken als onze zelfgemaakte 3D-geprinte behuizing en / of het monteren van een ventilator. In de meeste gevallen is een open behuizing voldoende. Maar voor sommige toepassingen met een intensief CPU-gebruik is een ventilator erg handig.

Wat je nodig hebt voor deze tutorial

fan voor Raspberry Pi Als je hardware mist, aarzel dan niet om onze shop te bezoeken: www.freva.com/nl/product/raspberry-pi-4-behuizing-met-ventilator/

De ventilator monteren

Laten we nu kijken hoe we een ventilator op onze 3D-geprinte Raspberry Pi-behuizing kunnen monteren …

Neem de ventilator en draai deze zodat je het label (bovenaan) kan zien. Pak ook het deksel van de behuizing en plaats het zo dat de 4 poten naar de hemel wijzen. Voordat je de ventilator op het deksel plaatst, plaats je de 3 spaken van het deksel tegenover de 3 spaken van de ventilator. Draai indien nodig de ventilator 90° zo vaak als nodig. Zodra de juiste positie is gevonden, kan je de ventilator zonder al te veel kracht op het deksel klemmen. Het zou mooi moeten passen. Controleer nogmaals de positie van de ventilator door de ventilatie-openingen van de behuizing na te kijken. Je zou maar 3 spaken mogen zien. Ventilator gemonteerd op onze 3D-geprinte behuizing Nu is het tijd om de ventilator met de bouten en moeren op het deksel te bevestigen : zie bovenstaande afbeelding.

De draden aansluiten

De ventilator kan op de 3,3 V of op de 5 V pin van de GPIO-pinnen worden aangesloten. Het is duidelijk dat als de ventilator op de 3.3V-pin is aangesloten, deze minder snel draait en het debiet minder belangrijk is. Maar met deze opstelling maakt de ventilator bijna geen geluid. Afhankelijk van uw behoeften, is het aan jou dus om voor één van de twee opties te kiezen. De afbeelding hieronder laat zien welke draad moet worden aangesloten op welke GPIO-pin van je Raspberry Pi. Respecteer de kleuren van de draden! Raspberry Pi connect fan Zodra de connectoren op hun plaats zitten, monteer je het deksel met de ventilator op het onderste gedeelte van de behuizing.

Super! Je bent al klaar en je Pi zal vanaf nu altijd koel blijven.

ontdek hier meer producten

Blijf als eerste op de hoogte van onze nieuwste tutorials en producten door u in te schrijven op onze nieuwsbrief

Door u te abonneren, gaat u akkoord met ons privacy beleid.